Er zijn vele verschillende soorten kredietkaarten, elk met eigen aanbiedingen, kortingen en mogelijkheden. Daarom loont het om niet zomaar ergens een kaart aan te vragen, maar de verschillende opties goed met elkaar te vergelijken. Hieronder helpen we je een eindje op weg en bespreken we de mogelijkheden.

Stel, je bent aan het winkelen en je ziet het mooiste paar schoenen dat je ooit hebt gezien. Die schoenen wil je hebben! Maar… je hebt geen geld op zak… helaas. Hier hoeft het met een kredietkaart niet op te houden. Met een kredietkaart kan je snel geld lenen om producten te kopen of projecten te financieren. Zo kun je met je kredietkaart snel betalen voor de schoenen. Of voor een reparatie aan je auto. Of voor een nieuwe wasmachine. Mocht er een probleem zijn met je aankoop, dan kun je het geld bovendien terugvorderen van de kredietkaartmaatschappij.

De voordelen van kredietkaarten

Deze klantenbescherming is een groot voordeel aan de kredietkaart. Mocht iemand anders je kredietkaart misbruiken, dan kun je de schade ook terugvragen bij de kredietmaatschappij. Bovendien heb je altijd geld tot je beschikking, waar je ook bent. Je kunt zowel online als offline pijnloos aankopen doen. En met je aankopen kun je bij verschillende kredietmaatschappijen punten of airmiles sparen om daarmee nog meer aankopen te kunnen doen.

De nadelen van kredietkaarten

Het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn met kredietkaarten: er zijn ook een paar nadelen. De kredietmaatschappij wil natuurlijk ook wat geld verdienen aan de kaart. Daarom betaal je een bepaald rentepercentage op het geleende bedrag. Deze rente betaal je echter alleen als je het openstaande bedrag aan het einde van de maand nog niet hebt afbetaald. Voor late betalingen kun je een boete krijgen. Houd je echter goed in de gaten wat je wel en niet afbetaald hebt, dan kan een kredietkaart een prima manier zijn om je geld te beheren.

Gratis geld lenen

Een kredietkaart is niet hetzelfde als een debitkaart.  Betaal je met je kredietkaart, dan leen je in feite geld, en over een lening moet je rente betalen. Die rente betaal je echter niet als je het geld aan het einde van de maand terugbetaalt. Los je dus elke maand netjes af, dan leen je in feite gratis geld. Sommige kredietkaartmaatschappijen bieden bonussen en mogelijkheden om punten te sparen voor reizen of korting op allerlei producten. Andere mogelijkheden zijn welkomstbonussen en een cashbackregeling bij iedere aankoop die je met de kaart doet.

In zo’n geval krijg je geld terug op je aankoop. Een cashbackregeling van 3% op al je aankopen zal je dus bij een uitgave van € 500 een terugbetaling van € 15 opleveren. Alle bonussen en extra’s zijn natuurlijk pas echt voordelig als je elke maand het openstaande bedrag op je kaart aflost en daarmee geen rente hoeft te betalen.

Een kredietkaart kan buitengewoon handig zijn, maar je moet goed opletten dat je je niet in de schulden steekt. Betalen met een kredietkaart blijft een vorm van lenen en een lening moet je natuurlijk weer terugbetalen. Betaal je het openstaande bedrag aan het einde van de maand terug, dan is het een zeer goedkope (gratis, eigenlijk) lening. Betaal je veel later terug, dan kan het een dure grap worden omdat de kredietmaatschappij dan rente gaat heffen en eventueel boetes gaat uitdelen. Als je niet oppast, kunnen schulden snel oplopen. Vergeet daarom nooit dat je kredietkaart eigenlijk een lening is.

mastercard-kredietkaart

De kosten

Rente bij late terugbetaling is niet de enige manier waarop je kaart geld kan kosten. De meeste maatschappijen vragen een jaarlijkse bijdrage voor de kaart. Deze maatschappijen hebben vaak ook de grootste verzekeringspakketten en de beste bonussen. Pinnen met een kredietkaart is mogelijk, maar doe dit alleen in uiterste noodgevallen. Het is namelijk niet gratis. Bij iedere keer dat je pint kan er tot wel € 5 in rekening gebracht worden.

Kredietkaarten zijn er in alle soorten en maten en elke kaart heeft zijn voor- en nadelen. Kies de kaart die het beste aansluit op jouw behoeften. Reis je bijvoorbeeld veel? Dan heb je waarschijnlijk het meest aan de Mastercard, waarmee je kunt sparen voor reizen en waarbij je een reisverzekering krijgt. Koop je veel online of speel je soms online casino games dan is de Visa, waarmee je 3% korting krijgt op je online aankopen, waarschijnlijk een betere keuze.